loader image

Durerea de dinți, de ce apare, simptome si tratament

durerea de dinti

Dinții sunt organisme vii și fragile care au nevoie de o atenție specială. Chiar dacă cel mai adesea sunt benigne, durerile de dinți pot să devină cronice în absența tratamentului.

Cel mai adesea, durerile de dinți apar dintr-o dată și pot să fie extrem de intense, mai ales pe timp de noapte. Durerea este deseori un semn al unei afecțiuni a dinților sau gingiilor, dar poate avea și alte cauze. Un medicament antialgic poate trata durerea dentară, dar vizita la dentist este indispensabilă deoarece doar el va putea stabili un diagnostic.

 

Ce cauzează durerea de dinți?

Durerile de dinți pot să aibă numeroase cauze, printre care apariția cariilor, sensibilitatea, inflamații ale țesuturilor care leagă dinții de gingii, o proteză dentară care nu este adaptată, infecții, inflamații ale sinusurilor, otite, etc.

Atunci când durerile sunt cauzate de carii sau de probleme parodontale și nu sunt tratate, acestea pot să ducă la distrugerea sau la căderea dinților.

PROGRAMARE

Simptomatologie

În funcție de gravitate sau de cauze, durerile de dinți pot fi agravate la atingere, la cald sau la rece, de alimentele dulci sau acide sau de periajul dinților. Durerea poate să fie ascuțită sau surdă sau poate fi acompaniată de senzația de pulsații la nivelul dintelui afectat.

Durerile de dinți pot iradia către părți mai mari ale feței, în zona urechii și întregului craniu.

Cum tratezi durerile de dinți?

Durerile de dinți pot fi prevenite cu ajutorul unei igiene orale corespunzatoare, reducând șansele dezvoltării cariilor sau a altor afecțiuni orale care pot provoca dureri. Vizitele regulate la stomatolog sunt și ele o metodă de prevenire a apariției durerilor, prin depistarea precoce a potențialilor factori de risc și tratarea acestora.

Dacă durerea a apărut deja și devine insuportabilă, este foarte important să consulți un medic stomatolog pentru a putea depista cauzele și a-ți oferi un plan de tratament. În cazurile în care durerea este provocată de o infecție profundă, ajunsă într-un stadiu avansat, este posibilă devitalizarea sau chiar extracția dintelui.

De aceea, este foarte important să apelați din timp la tratamente stomatologie atunci când simțiți durere la nivelul dinților și să faceți vizite regulate la medicul dentist pentru depistarea timpurie a eventualelor probleme și afecțiuni orale.

PROGRAMARE