TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE COROANA DENTARĂ

Tot ce trebuie să știi despre coroana dentară

Ce este coroana dentară?

Coroana dentară este o proteză dentară fixă utilizată pentru a înlocui porțiunea deteriorată sau lipsă a unui dinte cu o structură artificială care imită aspectul și funcționalitatea unui dinte natural. Este o soluție durabilă și estetică pentru a repara dintele și pentru a preveni complicații ulterioare.

Când este necesară o coroana dentară?

În general, coroana dentară este necesară în următoarele situații:

 • Dinte deteriorat: în cazul în care un dinte este grav afectat de carii sau de altă afecțiune, cum ar fi fractura, coroana dentară poate fi utilizată pentru a repara dintele și a preveni deteriorarea ulterioară.
 • Dinte lipsă: în cazul în care un dinte este absent, coroana dentară poate fi utilizată pentru a înlocui spațiul lipsă și a preveni complicațiile ulterioare, cum ar fi deplasarea dinților adiacenți sau probleme cu mușcătura.
 • Îmbunătățirea esteticii: coroana dentară poate fi utilizată pentru a îmbunătăți aspectul dinților, cum ar fi culoarea, forma și alinierea acestora.
PROGRAMARE

Tipuri de coroane dentare

Tipuri de coroane dentare în funcție de scop

În funcție de scopul lor, există două tipuri principale de coroane dentare: coroanele de protecție și coroanele de restaurare.

 • Coroanele de protecție sunt utilizate pentru a proteja dinții sănătoși împotriva deteriorării ulterioare, cum ar fi fracturile dentare sau cariile. Ele sunt utilizate, de obicei, în cazul în care dintele a fost afectat în mod semnificativ, dar încă poate fi salvat.
 • Coroanele de restaurare sunt utilizate pentru a restaura dinții deteriorați sau lipsă și pentru a restabili funcționalitatea acestora. Aceste coroane sunt fabricate pentru a se potrivi perfect cu forma și culoarea dinților naturali.

Tipuri de coroane dentare în funcție de material

În funcție de materialul utilizat, există trei tipuri principale de coroane dentare: coroane de ceramică, coroane de zirconiu și coroane metalice.

 • Coroanele de ceramică sunt realizate dintr-un material ceramic durabil și sunt cel mai des utilizate în cazul în care se dorește îmbunătățirea esteticii dinților.
 • Coroanele de zirconiu sunt realizate dintr-un material ceramic mai puternic și mai durabil decât cel utilizat în coroanele dentare de ceramică. Ele sunt cel mai des utilizate în cazul în care se dorește o proteză dentară mai rezistentă și mai durabilă.
 • Coroanele metalice sunt realizate dintr-un aliaj metalic, cum ar fi alamă, nichel sau crom, și sunt cel mai des utilizate în cazurile în care nu este necesară îmbunătățirea esteticii dinților.

Tipuri de coroane dentare în modul de atașare

În funcție de modul de atașare, există două tipuri principale de coroane dentare: coroanele convenționale și coroanele cu șurub.

 • Coroanele convenționale sunt atașate la dintele natural sau implant dentar cu ajutorul unui ciment dentar.
 • Coroanele cu șurub sunt fixate pe implantul dentar cu ajutorul unui șurub.

Unde se realizează o coroana dentară?

Coroanele dentare sunt realizate de obicei într-un laborator dentar specializat, care lucrează împreună cu cabinetul stomatologic unde a fost efectuată pregătirea dintelui sau a implantului dentar. În cazul în care coroana dentară necesită o pregătire specială sau personalizată, precum cea din zirconiu, aceasta poate fi realizată prin tehnologie CAD-CAM într-un centru de producție specializat.

Laboratorul dentar specializat

Laboratoarele dentare specializate lucrează în strânsă colaborare cu dentistul dumneavoastră pentru a asigura o coroană dentară personalizată și precis adaptată. În laborator, tehnicienii dentari folosesc amprentele și măsurătorile efectuate în cabinetul stomatologic pentru a crea o coroană dentară care se potrivește perfect cu forma și mărimea dintelui pregătit.

Centrul de producție CAD-CAM

Pentru coroanele dentare mai complexe sau cele realizate din materiale mai dure, cum ar fi zirconiu, se poate utiliza tehnologia CAD-CAM. Acest proces implică realizarea unei imagini digitale a dintelui sau a implantului dentar, care este apoi utilizată pentru a crea o coroană dentară precisă și personalizată. Aceasta este realizată prin utilizarea unei mașini speciale care taie și modelează materialul pentru a se potrivi exact cu forma și mărimea dintelui sau a implantului pregătit.

PROGRAMARE

Cum se realizează o coroana dentară?

Procedura de realizare a unei coroane dentare implică mai multe etape:

Pregătirea dintelui sau a implantului dentar

Înainte de a începe procesul de realizare a coroanei dentare, dentistul trebuie să pregătească dinte sau implantul dentar. Această pregătire poate include curățarea și netezirea suprafeței dintelui sau implantului, pentru a asigura o potrivire perfectă între dinte și coroană. În unele cazuri, dentistul poate fi nevoit să construiască un nucleu în jurul dintelui sau implantului, pentru a oferi suport coroanei dentare.

Luarea unei amprente a dintelui pregătit

După ce dinte sau implantul dentar este pregătit, dentistul va lua o amprentă detaliată a dintelui pregătit și a zonei din jurul lui. Această amprentă este trimisă la un laborator dentar specializat, unde este folosită pentru a crea o coroană dentară personalizată și precis adaptată.

Fabricarea coroanei dentare personalizate în laboratorul dentar

În laboratorul dentar, tehnicienii dentari vor utiliza amprenta pentru a crea o coroană dentară personalizată, care să se potrivească perfect cu forma și mărimea dintelui pregătit. Coroana dentară poate fi fabricată din diferite materiale, cum ar fi ceramică, metal sau zirconiu, în funcție de preferințele pacientului și de recomandările dentistului.

Fixarea coroanei dentare pe dinte sau implantul dentar

După ce coroana dentară este finalizată, aceasta este fixată pe dinte sau implantul dentar pregătit. Dentistul va verifica potrivirea coroanei dentare și va efectua orice ajustări necesare pentru a asigura o potrivire perfectă și un aspect natural. După aceea, coroana dentară este fixată cu un adeziv special și pacientul poate reveni la activitățile sale obișnuite cu o nouă și frumoasă coroană dentară.

Întrebări frecvente despre coroanele dentare

Care este cea mai bună coroană dentară?

Nu există un singur tip de coroană dentară care să fie cel mai bun pentru toți pacienții. Este important să discutați cu dentistul dumneavoastră pentru a determina care tip de coroană dentară este cel mai potrivit pentru nevoile și bugetul dumneavoastră.

Factorii de luat în considerare la alegerea celei mai bune coroane dentare:

 • Estetica: Dacă ați optat pentru o coroană dentară pentru dinții din față, ar trebui să optați pentru o coroană care arată natural și se potrivește cu restul dinților. În acest caz, o coroană de ceramică integrală sau de zirconiu poate fi cea mai bună opțiune.
 • Durabilitate: Coroanele dentare de metalo-ceramică sau de zirconiu sunt cele mai durabile, dar și cele mai costisitoare. Dacă sunteți interesat de o coroană dentară mai accesibilă, puteți opta pentru una de ceramică integrală.
 • Costul: Costul unei coroane dentare poate varia în funcție de materialul utilizat și de complexitatea procedurii. Este important să discutați cu dentistul dumneavoastră despre opțiunile de plată și asigurarea dentară.

În general, nu există un singur tip de coroană dentară care să fie cel mai bun pentru toți pacienții. Este important să discutați cu dentistul dumneavoastră pentru a determina care tip de coroană dentară este cel mai potrivit pentru nevoile și bugetul dumneavoastră.

Ce să aleg, coroana metalo-ceramică, ceramica integrală sau pe zirconiu, sau zirconiu integral?

Alegerea materialului pentru coroana dentară depinde de mai mulți factori, cum ar fi estetica, durabilitatea și costul. Este important să discutați cu dentistul dumneavoastră pentru a determina care material este cel mai potrivit pentru nevoile și bugetul dumneavoastră.

Coroana metalo-ceramică

Este realizată dintr-un aliaj metalic acoperit cu ceramică, fiind mai rezistentă decât coroanele dentare de ceramică integrală. Aceasta este o opțiune populară pentru coroanele dinților din partea din spate a gurii, dar poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru dinții din față, din cauza aspectului metalic vizibil.

Coroana de ceramică integrală

Este fabricată dintr-un material ceramic transparent și are un aspect natural, fiind cel mai adesea utilizată pentru dinții din față. Aceasta este o opțiune estetică excelentă, dar poate fi mai puțin rezistentă decât alte tipuri de coroane dentare.

Coroana de zirconiu

Este realizată dintr-un material ceramic extrem de puternic și durabil, care are o culoare similară cu cea a dinților naturali. Acest tip de coroană este, de obicei, mai scump decât celelalte opțiuni, dar oferă o estetică excelentă și durabilitate asemănătoare cu cea a coroanelor metalo-ceramice.

Coroana de zirconiu integral

Această opțiune este populară în ceea ce privește protezele dentare și coroanele implanturilor dentare. Coroana este realizată dintr-un bloc solid de zirconiu și are o durabilitate și o rezistență excelentă.

Există coroane dentare care se realizează într-o singură ședință?

Da, există tehnologii moderne care permit realizarea coroanelor dentare într-o singură ședință, utilizând tehnologia CAD/CAM. Această metodă presupune prelevarea unei amprente digitale a dintelui și realizarea coroanei dentare personalizate în timp real, utilizând o mașină specială de frezat.

PROGRAMARE

Servicii Prodent Dr. Gruia

Programează-te la un consult și află care este cea mai bună soluție de tratament pentru tine!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.