FATETE DENTARE: CE SUNT, PRET SI TIPURI

Fațete dentare: ce sunt, preț și tipuri

Ai obosit de zâmbetul tău tern și ai început să te întrebi cum să-l transformi într-unul strălucitor? Fațetele dentare ar putea fi răspunsul! Aceste mici opere de artă dentară pot revoluționa aspectul dinților tăi, oferindu-ți un zâmbet de invidiat. Dar la ce se referă termenul „fațete dentare” și cum poți beneficia de ele? În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare: de la tipuri și avantaje, până la riscuri și prețuri.

Beneficiile fațetelor dentare

Fațetele dentare sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească aspectul zâmbetului. Acestea pot fi utilizate pentru a corecta o varietate de probleme estetice, inclusiv dinți închiși la culoare, ciobituri sau spații între dinți. Unul dintre avantajele majore ale fațetelor dentare este faptul că acestea pot fi personalizate în funcție de nevoile și preferințele fiecărui pacient. Astfel, dentistul poate ajusta forma, mărimea și culoarea fațetelor pentru a se potrivi perfect cu restul dinților. De asemenea, fațetele sunt rezistente la pete și decolorare, ceea ce înseamnă că vei putea să te bucuri de un zâmbet strălucitor și impecabil pentru o perioadă îndelungată de timp.

Procesul de aplicare a fațetelor dentare

Procesul de aplicare a fațetelor dentare este relativ simplu și nedureros. În primul rând, dentistul va pregăti dinții prin îndepărtarea unei mici cantități de smalț. Aceasta este necesară pentru a face loc fațetelor și pentru a asigura o aderență solidă. Apoi, se va lua o amprentă a dinților pentru a crea fațetele personalizate în laboratorul dentar. În timp ce fațetele sunt fabricate, pacientul va purta temporare pentru a proteja dinții pregătiți. După ce fațetele sunt gata, acestea vor fi aplicate pe dinții pregătiți cu ajutorul unui adeziv special. Dentistul va verifica atent aspectul și se va asigura că fațetele se potrivesc perfect. După finalizarea procedurii, vei putea să te bucuri de un zâmbet nou și atrăgător.

Îngrijirea și menținerea fațetelor dentare

Este important de menționat că fațetele dentare necesită o igienă orală riguroasă și vizite regulate la dentist pentru a se menține în stare bună. De asemenea, evitarea obiceiurilor precum mestecatul de unghii sau deschiderea sticlelor cu dinții este esențială pentru a preveni deteriorarea fațetelor.

Care sunt cele mai comune tipuri de fatete dentare?

Există două tipuri principale de fatete dentare: fatetele ceramice și cele din porțelan. Fiecare tip are avantaje și dezavantaje specifice, ceea ce înseamnă că ar trebui să alegi în funcție de nevoile și preferințele tale dentare.

Fatete dentare din zirconiu

Fațetele dentare din zirconiu se disting prin rezistența și estetica superioară, integrându-se perfect în filosofia Digital Smile Design (DSD) pentru a oferi zâmbete personalizate și armonioase. Această combinație între materialul de înaltă calitate și abordarea DSD asigură un zâmbet nu doar frumos, dar perfect aliniat cu caracteristicile faciale ale fiecărui pacient.

Fatete dentare E-max

Fațetele dentare E-max, la prețul de 2100 RON, sunt apreciate pentru finisajul lor estetic și natural. În combinație cu abordarea Digital Smile Design (DSD), aceste fațete oferă nu doar un zâmbet estetic plăcut, dar și o armonie perfectă cu trăsăturile faciale ale pacientului, asigurând un zâmbet personalizat și unic.

Avantajele și dezavantajele fatetelor dentare

Fatetele dentare vin la pachet cu numeroase avantaje, dar este important să fii conștient de posibilele dezavantaje înainte de a face alegerea potrivită pentru tine.

Capacitatea de a transforma aspectul dinților

Unul dintre principalele avantaje ale fatetelor dentare este capacitatea lor de a transforma instantaneu aspectul dinților tăi. Indiferent dacă ai dinți închiși la culoare, ciobituri sau spații între dinți, fatetele dentare pot rezolva aceste probleme estetice într-un mod eficient și estetic plăcut. Astfel, vei obține un zâmbet frumos și atrăgător.

Rezistenta si durabilitate

În plus, fatetele dentare sunt rezistente și durabile, oferindu-ți un zâmbet de invidiat pentru mulți ani. Acestea sunt realizate din materiale de înaltă calitate, cum ar fi porțelanul sau compozitul, care sunt rezistente la decolorare și nu se deteriorează ușor. Astfel, vei putea să te bucuri de un zâmbet strălucitor și sănătos pentru o perioadă îndelungată de timp.

Minim invazive

Un alt avantaj al fatetelor dentare este nivelul scăzut de invazivitate al tratamentului. Aceasta înseamnă că intervenția asupra dinților este minimă, ceea ce reduce disconfortul și timpul de vindecare. În timp ce alte proceduri dentare pot necesita extracții sau implanturi, fatetele dentare necesită doar o pregătire specifică a dinților, cum ar fi șlefuirea unei părți din smalțul sănătos.

Dezavantajele fatetelor dentare

 • Unul dintre acestea este costul tratamentului, care poate varia în funcție de materialul și complexitatea acestuia. Fatetele dentare realizate din porțelan sunt mai scumpe decât cele din compozit, dar oferă o durabilitate și rezistență superioare. Este important să discuți cu medicul tău dentist pentru a găsi cea mai bună opțiune în funcție de bugetul tău și necesitățile tale estetice.
 • Un alt dezavantaj al fatetelor dentare este necesitatea vizitelor regulate la cabinetul stomatologic pentru întreținerea și verificarea lor. Chiar dacă fatetele dentare sunt durabile, este important să le menții într-o stare bună prin igienă orală adecvată și vizite periodice la dentist. Aceste vizite vor asigura că fatetele sunt în continuare bine fixate și că nu există probleme sau deteriorări.

Riscuri și complicații asociate cu fatetele dentare

Deși fatetele dentare au în general un profil de risc scăzut, există anumite complicații pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a opta pentru acest tratament.

Riscuri

 • Reacții alergice la materialele folosite pentru fabricarea fatetelor;
 • Disconfort sau sensibilitate temporară după aplicarea fatetelor;
 • Posibilitatea ca fatetele să se deterioreze sau să se desprindă în timp;
 • Apariția cariilor dentare sub fatete, dacă igiena orală nu este corectă.

Complicații

 • Neuniformitatea culorii dintre fatete și dinții naturali;
 • Încălcarea modului în care se închid dinții, ceea ce poate afecta mușcătura și articulațiile maxilare;
 • Necesitatea unei retratare a tratamentului în cazul în care fatetele se deteriorează sau se dezlipesc complet.

Cât de durabile sunt fatetele dentare și cum se întrețin?

Fatetele dentare pot rezista mulți ani dacă sunt întreținute corespunzător. Pentru a asigura durabilitatea lor, este important să respecți următoarele sfaturi de îngrijire:

 1. Igiena orală adecvată: periajul și folosirea aței dentare în mod regulat sunt esențiale pentru a preveni apariția cariilor și inflamației gingiilor.
 2. Evitarea obiceiurilor dăunătoare: renunță la obiceiuri precum a mușcatul unghiilor sau deschiderea obiectelor cu dinții, deoarece acestea pot afecta integritatea fatetelor.
 3. Vizite regulate la stomatolog: programul de consultații periodice este important pentru a verifica starea fatetelor și pentru a preveni eventuale complicații.
 4. Protecție în timpul activităților sportive: dacă practici sporturi de contact, este esențial să porți o protecție dentară pentru a evita loviturile care ar putea cauza deteriorarea fatetelor.

Cât costă fatetele dentare și merită investiția?

Când vine vorba de costul fatetelor dentare, este important să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi numărul de dinți pe care dorești să-i acoperi și materialul din care sunt fabricate fatetele. În general, prețurile pot varia considerabil, începând de la câteva sute de euro și ajungând chiar și până la câteva mii de euro.

Desigur, fatetele dentare pot fi considerate o investiție semnificativă. Cu toate acestea, mulți oameni consideră că merită fiecare cent cheltuit, deoarece își obțin în schimb un zâmbet deosebit de atrăgător, care le conferă un sentiment crescut de încredere și bunăstare.

Fatetele dentare reprezintă o soluție estetică excelentă pentru a corecta diverse probleme dentare și pentru a obține un zâmbet de invidiat. Cu un aspect natural și durabilitate crescută, fatetele ceramice sau cele din porțelan pot revoluționa aspectul dinților tăi. Cu toate acestea, este important să iei în considerare avantajele, dezavantajele, riscurile și prețurile asociate cu acest tratament înainte de a opta pentru el. Consultă un specialist în stomatologie pentru a primi sfaturi personalizate și a decide ce tip de fatete dentare se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Investește în zâmbetul tău și bucură-te de beneficiile pe termen lung ale unor dinți frumoși și sănătoși!

Servicii Prodent Dr. Gruia

Programează-te la un consult și află care este cea mai bună soluție de tratament pentru tine!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.