PARODONTOZA: CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT ȘI EVOLUȚIE

1. Ce este paradontoza?

Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală, este o afecțiune cronică care afectează țesuturile de susținere ale dinților, cum ar fi gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale. Aceasta este cauzată de o infecție bacteriană persistentă și inflamație la nivelul gingiilor, care, în timp, poate duce la deteriorarea țesuturilor și slăbirea structurii de susținere a dinților.

2. Cum îmi dau seama că am paradontoză?

Există câteva semne și simptome specifice care pot indica prezența paradontozei. Acestea includ:

 • Sângerare gingivală în timpul periajului sau a folosirii aței dentare.
 • Retracția gingiilor, care poate duce la apariția dinților în aparență mai lungi.
 • Gingii inflamate, roșii sau sensibile.
 • Mobilitatea dinților sau senzația de „înțepenire” a acestora.
 • Halena persistentă sau gust neplăcut în cavitatea bucală.

3. În cât timp se tratează paradontoza?

Durata tratamentului pentru paradontoza poate varia în funcție de stadiul și severitatea afecțiunii. De obicei, tratamentul este un proces pe termen lung și necesită o abordare multidisciplinară. Inițial, se vor efectua proceduri de curățare profesională a dinților și de îndepărtare a tartrului și a plăcii bacteriene. Apoi, se vor urma măsuri de igienă orală riguroasă acasă și vizite regulate la medicul dentist pentru monitorizarea și întreținerea sănătății parodontale. În unele cazuri avansate, pot fi necesare intervenții chirurgicale sau alte tratamente specifice.

4. Evoluția paradontozei

Fără tratament adecvat, paradontoza poate progresa și poate duce la pierderea dinților. Infecția și inflamația continuă pot afecta osul alveolar și ligamentele parodontale, slăbind astfel structura de susținere a dinților. Aceasta poate duce la mobilitatea dinților și, în cele din urmă, la pierderea lor. Prin urmare, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a opri progresia bolii și pentru a menține sănătatea dentară pe termen lung.

5. Tipuri de paradontoză

Există mai multe forme de paradontoză, inclusiv:

 • Paradontoza cronică: Este cea mai comună formă și evoluează treptat în timp.
 • Paradontoza agresivă: Progresează rapid și poate afecta persoanele de orice vârstă.
 • Parodontoza necrozantă: Apare în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit și poate duce la deteriorarea rapidă a țesuturilor parodontale.

6. Simptome ale paradontozei

Principalele simptome ale paradontozei includ:

 • Sângerarea gingiilor în timpul periajului sau a folosirii aței dentare.
 • Gingii inflamate, roșii și sensibile.
 • Retracția gingiilor și apariția dinților mai lungi.
 • Mobilitatea dinților sau senzația de „înțepenire” a acestora.
 • Halena persistentă sau gust neplăcut în cavitatea bucală.

7. Etapele paradontozei

Paradontoza evoluează în mai multe etape, de la inflamația gingivală inițială până la afectarea țesuturilor de susținere și pierderea dinților. Etapele comune ale paradontozei includ:

 1. Gingivita: Inflamația gingiilor, însoțită de sângerare și sensibilitate gingivală.
 2. Parodontita cronică: Infecția și inflamația afectează țesuturile de susținere ale dinților, cum ar fi osul alveolar și ligamentele parodontale.
 3. Parodontita avansată: Slăbirea țesuturilor de susținere a dinților, rezultând mobilitatea și pierderea acestora.

FAQ despre paradontoza

Este paradontoza contagioasă? Se transmite?

Paradontoza nu este o afecțiune contagioasă și nu se poate transmite direct de la o persoană la alta. Cu toate acestea, bacteriile care contribuie la dezvoltarea paradontozei pot fi transmise prin contactul cu saliva unei persoane infectate, de exemplu, prin utilizarea acelorași obiecte de igienă orală sau prin sărut. Este important să se acorde atenție igienei orale și să se evite expunerea la bacterii care pot agrava afecțiunea.

La ce vârstă apare paradontoza?

Paradontoza poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la persoanele de peste 40 de ani. Factori precum igiena orală necorespunzătoare, predispoziția genetică, fumatul, diabetul și anumite afecțiuni medicale pot crește riscul apariției paradontozei.

Ce pastă de dinți este recomandată pentru paradontoza?

Este recomandat să utilizați o pastă de dinți care conține fluor și ingrediente antibacteriene pentru a ajuta la prevenirea acumulării plăcii bacteriene și a inflamației gingivale. În plus, consultați medicul dentist pentru recomandări specifice în funcție de nevoile dvs. individuale.

N-am fumat, de ce am paradontoza? De ce este denumită „boala dintilor sănătoși”?

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru paradontoză, însă există și alte cauze posibile pentru dezvoltarea acestei afecțiuni. Igiena orală necorespunzătoare, predispoziția genetică, diabetul, schimbările hormonale, stresul și anumite afecțiuni medicale pot contribui la apariția paradontozei. Denominarea de „boală a dinților sănătoși” vine din faptul că paradontoza poate afecta chiar și persoanele care au avut o igienă orală bună și care nu au avut probleme majore cu dinții anterior.

Servicii Prodent Dr. Gruia

Programează-te la un consult și află care este cea mai bună soluție de tratament pentru tine!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.