Parodontoza – cauze, simptome și tratament minim invaziv cu laser

Ce este paradontoza?

Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală sau parodontită, este o afecțiune cronică care afectează țesuturile de susținere ale dinților. Specialiștii arată că boala este din ce în ce mai răspândită în rândul tinerilor și este cauzată de o infecție bacteriană persistentă și inflamație la nivelul gingiilor.

Care sunt cele mai întâlnite simptome ale bolii parodontale

Vizitele periodice la medicul stomatolog te ajută să descoperi la timp dacă te confrunți cu această afecțiune. În plus, tartrul, cel care atacă gingia și structura dinților, este îndepartat periodic în cadrul ședințelor profesionale de igienizare. Un lucru de care trebuie să ții cont este că periajul dentar, chiar dacă este realizat cu regularitate acasă, nu împiedică depunerea tartrului. Netratarea primelor simptome ale bolii poate duce, în timp, la pierderea dinților.

Simptome cărora trebuie să le acorzi atenție:

  • Sângerare gingivală în timpul periajului sau a folosirii aței dentare;

  • Retracția gingiilor – dinții par mai lungi;

  • Gingii inflamate, roșii sau sensibile;

  • Mobilitatea dinților;

  • Halena persistentă sau gust neplăcut în cavitatea bucală.

Cum și în cât timp se tratează boala parodontală?

Durata tratamentului pentru paradontoză poate varia în funcție de stadiul și severitatea afecțiunii. De obicei, tratamentul este un proces pe termen lung (și poate fi pe viață) și necesită o abordare multidisciplinară. Inițial, se vor efectua proceduri de curățare profesională a dinților și de îndepărtare a tartrului și a plăcii bacteriene. Apoi, igiena orală realizată acasă trebuie să devină mai riguroasă, iar vizitele regulate la medicul dentist pentru monitorizarea sănătății parodontale vor fi obligatorii. În unele cazuri avansate, pot fi necesare intervenții chirurgicale sau alte tratamente specifice.

Tratamentul bolii parodontale cu laser

Laserul Biolase este cea mai bună metodă de tratament pentru pacienții care suferă de boala parodontală:

  • Tratamentul este minim invaziv;

  • Laserul îndepărtează cu succes placa bacteriană și țesutul afectat;

  • Sângerarea este semnificativ redusă, iar recuperarea este rapidă;

  • Nu necesită anestezie;

  • Decontaminarea țesuturilor se realizează ușor, iar zona tratată este sterilizată în mod eficient.

Evoluția parodontozei

Fără tratament adecvat, paradontoza poate avansa și poate duce la pierderea dinților. Infecția și inflamația continuă pot afecta osul alveolar și ligamentele parodontale, slăbind astfel structura de susținere a dinților. Aceasta produce o mobilitate a dinților și, în cele din urmă, pierderea lor. Prin urmare, diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a opri evoluția bolii și pentru a menține sănătatea dentară pe termen lung.

Boala parodontală evoluează în mai multe etape:

  1. Gingivita – inflamația gingiilor, însoțită de sângerare și sensibilitate gingivală;

  2. Parodontita cronică – infecția și inflamația afectează țesuturile de susținere ale dinților, cum ar fi osul alveolar și ligamentele parodontale;

  3. Parodontita avansată- țesuturile de susținere ale dinților sunt slăbite, dinții capătă mobilitate și nu mai pot fi salvați.

FAQ despre paradontoza

Paradontoza nu este o afecțiune contagioasă și nu se poate transmite direct de la o persoană la alta. Cu toate acestea, bacteriile care contribuie la dezvoltarea paradontozei pot fi transmise prin contactul cu saliva unei persoane infectate, de exemplu, prin utilizarea acelorași obiecte de igienă orală sau prin sărut. Este important să se acorde atenție igienei orale și să se evite expunerea la bacterii care pot agrava afecțiunea.

Paradontoza poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la persoanele de peste 40 de ani. Factori precum igiena orală necorespunzătoare, predispoziția genetică, fumatul, diabetul și anumite afecțiuni medicale pot crește riscul apariției paradontozei.

Este recomandat să utilizați o pastă de dinți care conține fluor și ingrediente antibacteriene pentru a ajuta la prevenirea acumulării plăcii bacteriene și a inflamației gingivale. În plus, consultați medicul dentist pentru recomandări specifice în funcție de nevoile dvs. individuale.

Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru paradontoză, însă există și alte cauze posibile pentru dezvoltarea acestei afecțiuni. Igiena orală necorespunzătoare, predispoziția genetică, diabetul, schimbările hormonale, stresul și anumite afecțiuni medicale pot contribui la apariția paradontozei. Denominarea de „boală a dinților sănătoși” vine din faptul că paradontoza poate afecta chiar și persoanele care au avut o igienă orală bună și care nu au avut probleme majore cu dinții anterior.

Clinica stomatologie implantologie bucuresti

Parodontoza București

Strada Henri Coandă nr. 31A sector 1
Telefon recepție: 0771.763.640

sYChPxR1 1589627951

Parodontoza Câmpina

Bd. Carol I, nr. 64, Bl. 17B, Parter
Telefon recepție: 0787.604.200

Programează-te la un consult și află care este cea mai bună soluție de tratament pentru tine!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.