Proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi – Etape, preț și detalii

Proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi dentare este una dintre cele mai avansate și durabile soluții pentru înlocuirea dinților lipsă. Această procedură complexă implică inserarea a patru sau șase implanturi dentare în maxilarul superior sau inferior, urmată de fixarea unei proteze fixe pe aceste implanturi. Iată o privire mai detaliată asupra etapelor procedurii, prețurilor implicate, beneficiilor, indicațiilor și contraindicațiilor.

Etapele procedurii pentru proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi

 1. Consultația inițială și evaluarea medicală: În prima etapă, pacientul se întâlnește cu un specialist în implantologie dentară pentru o consultație inițială. Medicul examinează starea generală a dinților și gingiilor pacientului, efectuează radiografii și tomografii pentru a evalua cantitatea și calitatea osoasă și pentru a determina poziția optimă a implanturilor. De asemenea, se discută nevoile și așteptările pacientului.
 2. Planificarea tratamentului și pregătirea preliminară: În această etapă, medicul stabilește planul de tratament personalizat pentru pacient. Se realizează o simulare computerizată a procedurii pentru a obține un plan detaliat pentru plasarea implanturilor și montarea protezei fixe. În unele cazuri, pot fi necesare proceduri preliminare, cum ar fi extracția dinților rămași sau efectuarea unui tratament de îmbunătățire a calității osoase.
 3. Plasarea implanturilor dentare: După pregătirea preliminară, se trece la etapa plasării implanturilor dentare. Această procedură se realizează sub anestezie locală pentru a asigura confortul pacientului. Medicul dentar plasează cu grijă implanturile în osul maxilarului, în funcție de planul stabilit anterior. După aceasta, se poate aplica o coroană provizorie pentru a menține estetica și funcționalitatea pe durata perioadei de vindecare.
 4. Perioada de vindecare și integrare osoasă: După plasarea implanturilor, pacientul intră într-o perioadă de vindecare, care poate dura de câteva luni. În timpul acestei perioade, implanturile dentare se integrează în osul maxilarului printr-un proces numit osteointegrare. Acest proces asigură o ancorare stabilă a implanturilor și permite transmiterea forțelor de mestecare în osul maxilarului.
 5. Montarea abutmenturilor și realizarea protezei fixe: După vindecarea și integrarea implanturilor, medicul dentar montează abutmenturile sau conectorii protetici pe implanturi. Acestea reprezintă legătura dintre implanturi și proteza fixă. Urmează realizarea protezei fixe, care se personalizează în funcție de forma, culoarea și armonia estetică cu celelalte dinți. Proteza fixă poate fi confecționată din ceramică sau zirconiu, materiale durabile și rezistente.
 6. Fixarea protezei fixe: În ultima etapă, proteza fixă este fixată ferm pe implanturi cu ajutorul șuruburilor protetice. Medicul verifică ocupația corectă a protezei, ajustează eventualele inegalități și asigură confortul pacientului. Se oferă instrucțiuni de îngrijire și se programează vizite de control periodice pentru a monitoriza starea protezei fixe și a gingiilor pacientului.

Prețul protezei fixe cu 4 sau 6 implanturi

Costul protezei fixe cu 4 sau 6 implanturi poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:

 • Numărul de implanturi necesare și costul acestora
 • Tipul și materialul protezei fixe
 • Complexitatea cazului și necesitatea procedurilor preliminare
 • Costurile suplimentare, cum ar fi radiografiile și tomografiile

Este important ca pacientul să discute cu medicul dentist pentru a obține o evaluare precisă a costurilor asociate procedurii și pentru a primi un plan de tratament personalizat.

Beneficiile protezei fixe cu 4 sau 6 implanturi

Proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi oferă o serie de beneficii semnificative pentru pacienți:

 • Stabilitate și confort sporit: Datorită fixării solide pe implanturi, proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi oferă o stabilitate și confort superioare față de protezele clasice detașabile. Pacientul poate mânca, vorbi și zâmbi cu încredere, fără să se teamă că proteza se va deplasa sau va provoca disconfort.
 • Restaurarea funcționalității: Proteza fixă cu 4sau 6 implanturi restabilește funcționalitatea masticatorie, permițând pacientului să mestece diverse alimente și să se bucure de o dietă sănătoasă și echilibrată. Astfel, pacientul poate reveni la obiceiurile alimentare normale și poate savura mâncărurile preferate fără restricții majore.
 • Îmbunătățirea esteticii dentare: Proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi oferă o soluție estetică excelentă pentru înlocuirea dinților lipsă. Proteza este confecționată personalizat pentru a se potrivi perfect cu forma, culoarea și dimensiunea celorlalți dinți. Astfel, pacientul obține un zâmbet natural și armonios, care îmbunătățește aspectul estetic al feței și contribuie la o imagine mai plăcută și mai încrezătoare.
 • Păstrarea sănătății osoase: Plasarea implanturilor dentare stimulează osul maxilarului, ceea ce ajută la menținerea sănătății osoase a maxilarului. Implanturile previn pierderea osoasă și atrofia, care pot apărea în urma extracției dinților și lipsa unor rădăcini dentare naturale. Prin protejarea osului, proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi contribuie la menținerea structurii faciale și previne apariția aspectului îmbătrânit asociat cu pierderea dinților.

  Indicații pentru proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi

  Proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi este recomandată în următoarele situații:

  • Pierderea a mai mulți dinți sau absența dinților într-o anumită zonă: Proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi este ideală pentru pacienții care au pierdut mai mulți dinți sau care nu mai au dinți într-o anumită zonă a gurii. Această procedură poate înlocui eficient și estetic aceste spații lipsă.
  • Maxilar și gingii sănătoase: Pentru a putea beneficia de proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi, pacientul trebuie să aibă o stare bună de sănătate orală și generală. Este important ca pacientul să aibă o igienă orală riguroasă și să nu prezinte afecțiuni dentare sau parodontale severe, care pot afecta succesul implantării.
  • Suficientă grosime și înălțime a osului maxilar: Pentru a plasa implanturile dentare în mod corespunzător, pacientul trebuie să aibă suficient os maxilar în termeni de grosime și înălțime. În cazul în care cantitatea de os este insuficientă, pot fi necesare proceduri preliminare, cum ar fi adiția de os sau regenerarea osoasă pentru a crea o bază adecvată pentru implanturi.
  • Bună sănătate generală: Pentru a suporta intervenția chirurgicală și a obține o vindecare adecvată, pacientul trebuie să aibă o stare generală bună de sănătate. Afecțiuni medicale nediagnosticate sau necontrolate, cum ar fi diabetul necontrolat sau afecțiunile cardiovasculare grave, pot influența negativ succesul implantării și vindecarea postoperatorie.

  Contraindicații pentru proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi

  Există anumite contraindicații pentru proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi, inclusiv:

  • Afecțiuni medicale nediagnosticate sau necontrolate: Pacienții cu afecțiuni medicale grave, cum ar fi diabetul necontrolat, afecțiunile cardiovasculare severe sau probleme de coagulare a sângelui, pot prezenta un risc crescut de complicații în timpul procedurii de implantologie dentară. Este important ca pacientul să fie într-o stare generală bună de sănătate și să fie sub supravegherea medicului specialist înainte de a opta pentru proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi.
  • Insuficiență osoasă severă: În cazul în care pacientul prezintă o cantitate foarte redusă de os maxilar sau o structură osoasă slăbită, poate fi dificilă plasarea implanturilor dentare și obținerea unei ancorări stabile. În astfel de cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală preliminară, cum ar fi adiția de os sau regenerarea osoasă, pentru a crea un mediu favorabil pentru implanturi.
  • Fumatul: Fumatul afectează negativ procesul de vindecare și poate compromite succesul implantării. Fumătorii înrăiți prezintă un risc crescut de infecții și complicații în timpul și după procedură. Medicul dentist poate recomanda întreruperea fumatului pentru o perioadă de timp înainte și după implantare pentru a spori șansele de succes și vindecarea adecvată a implanturilor.
  • Boli parodontale severe: Pacienții cu afecțiuni parodontale severe, cum ar fi parodontoza avansată sau boala parodontală în stadii avansate, pot avea o calitate slabă a țesutului gingival și a osului maxilar. Aceasta poate afecta rezistența și stabilitatea implanturilor și poate compromite succesul procedurii.

  Este important ca pacientul să discute în detaliu cu medicul dentist despre posibilele contraindicații și să se supună unei evaluări amănunțite pentru a determina dacă este candidat potrivit pentru proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi.

  În concluzie, proteza fixă cu 4 sau 6 implanturi dentare reprezintă o opțiune avansată și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă. Procedura implică mai multe etape, inclusiv consultarea inițială, plasarea implanturilor, vindecarea și integrarea acestora în os, montarea abutmenturilor și realizarea protezei fixe. Această soluție oferă numeroase beneficii, cum ar fi stabilitate și confort sporit, restaurarea funcționalității masticatorii, îmbunătățirea esteticii dentare și păstrarea sănătății osoase. Cu toate acestea, există și contraindicații, cum ar fi afecțiuni medicale necontrolate, insuficiență osoasă severă, fumatul și boli parodontale avansate. Este esențial ca pacientul să discute cu medicul dentist pentru a obține o evaluare completă și a lua decizia potrivită pentru nevoile sale individuale.

Servicii Prodent Dr. Gruia

Programează-te la un consult și află care este cea mai bună soluție de tratament pentru tine!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.