Halena (sau halitoza) este termenul medical utilizat pentru a descrie respirația urât mirositoare. Aceasta afectează un număr mare de pacienți și poate apărea în ciuda unei igiene orale corespunzătoare, de cele mai multe ori fiind provocată de afecțiuni subiacente.
Ce este halena și cum se formează?
Halena sau respirația urât mirositoare poate să provină de la compușii sulfuroși volatili care se formează în interiorul cavității bucale atunci când resturile alimentare se descompun. Dacă dinții sau limba nu sunt curățați în mod corect, unele resturi alimentare rămân în cavitatea bucală, unde se vor descompune, rezultând în proliferarea de bacterii și producerea compușilor sulfuroși volatili.
Cum știți că suferiți de respirația urât mirositoare?
Persoanele care suferă de halitoză nu sunt conștiente de acest lucru, de cele mai multe ori, întrucât nu simt mirosul neplăcut. Un prim simptom ar fi un depozit în nuanțe de alb pe limbă, spre deosebire de culoarea normală, în nuanțe de roz.
Dacă limba prezintă depuneri albe, de cele mai multe ori vorbim despre o creștere excesivă a numărului de bacterii din cavitatea orală, provocată de igiena orală necorespunzatoare sau de alte afecțiuni gastrointestinale. Creșterea numărului de bacterii din cavitatea orală poate cauza o respirație urât mirositoare.
Ce cauzează respirația urât mirositoare?
Halena sau halitoza poate avea numeroase cauze, printre care cea mai frecventă este lipsa unei rutine de igienă dentară corectă.
Alți factori care pot cauza respirația urât mirositoare includ:
- Consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul și condimentele, care odată digerate, intră în sânge, fiind transportate în plămâni și afectându-vă respirația.
- Produse din tutun. Fumatul provoacă propriul miros neplăcut al gurii. Fumătorii și consumatorii de tutun oral au, de asemenea, mai multe șanse de a avea boli ale gingiilor, o altă sursă de respirație urât mirositoare.
- Gură uscată. Saliva vă ajută să vă curățați gura, eliminând particulele care provoacă mirosuri neplăcute. O afecțiune numită gură uscată sau xerostomie poate contribui la respirația urât mirositoare, deoarece producția de salivă este scăzută.
- Infecții orale. Respirația urât mirositoare poate fi cauzată de răni chirurgicale sau ca urmare a cariilor dentare, a bolii gingiilor sau a leziunilor bucale.
- Afecțiuni ale gurii, nasului și gâtului. Respirația urât mirositoare poate proveni ocazional din pietrele mici care se formează în amigdale și sunt acoperite cu bacterii care produc miros. Infecțiile sau inflamația cronică la nivelul nasului, sinusurilor sau gâtului, care pot contribui la picurarea postnazală, pot provoca și ele respirația urât mirositoare.
- Medicamente. Unele medicamente pot produce indirect respirația urât mirositoare, contribuind la uscarea gurii. Altele pot fi descompuse în organism pentru a elibera substanțe chimice care pot duce catre un miros neplacut.
- Alte cauze. Bolile, cum ar fi unele tipuri de cancer sau tulburările metabolice, pot provoca un miros distinctiv al respirației, ca urmare a substanțelor chimice pe care le produc. Refluxul gastroesofagian poate fi și el asociat cu respirația urât mirositoare.
Cum poate fi prevenită și tratată halena?
Pentru a preveni halena, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să mențineți o rutină a igienei orale, care să includă curățarea limbii și utilizarea aței dentare.
Dacă halena este provocată de o producție insuficientă de salivă, puteți încerca să stimulați această producție cu ajutorul citricelor sau să combateți, hidratându-vă mai des de-a lungul zilei.
În cele din urmă, este recomandată vizita la medicul tău de familie pentru a înțelege cauzele halenei și a trata afecțiunile metabolice care pot cauza respirația mirositoare. De asemenea, este recomandată vizita la medicul stomatolog, pentru o igienizare profesională și tratamente orale pentru o cât mai bună stare de sănătate orală și combaterea halenei.