1. Ce este necesar să știm despre profilaxie?
  2. De ce avem nevoie de aceste servicii? Când este necesar să le facem?
  3. Ce probleme stomatologice putem să prevenim cu ajutorul acesteia?
  4. La ce interval de timp sunt recomandate aceste metode?Ce beneficii ne oferă acestea?
  5. Recomandările specialiștilor noștri
4QiVhAp9 1654422940

Ce este necesar să știm despre profilaxie?

Prin definiția „profilaxiei dentare” ne referim la totalitatea măsurilor medicale realizate cu intenția de a preveni apariția unor afecțiuni la nivelul cavității bucale sau stoparea din evoluție a celor deja existente.

Această metodă de tratament este o variantă eficientă atât în cazul leziunilor dentare carioase, cât și atunci când vorbim despre boli parodontale sau alte complicații.

De ce avem nevoie de aceste servicii? Când este necesar să le facem?

Din păcate, pacientul nu poate observa singur, în timp util, când apare îmbolnăvirea dentară sau cât este de gravă afecțiunea sa.

De aceea, medicii stomatologi recomandă mereu vizite regulate la clinică, pentru a putea surprinde și trata la timp diversele afecțiuni dentare, cât și pentru a preveni apariția altora.

Igiena orală profesională este reprezentată de un set de proceduri dentare preventive. În general, întreaga procedură de igienizare durează aprox 30-60 de minute.

Echipa de profesioniști din cadrul clinicii noastre, vă oferă în cadrul ședințelor de profilaxie dentară o întreagă serie de tratamente dentare din sfera igienizării dentare și anume:

  1. Igienizare profesională – care presupune detectarea plăcii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placă bacteriană – detartrajul cu ultrasunete – airflow – periajul profesional
  2. Sigilarea șanțurilor și fosetelor de pe suprafața ocluzală (suprafața dinților cu ajutorul căreia se face masticația alimentelor)
  3. Depistarea și tratarea cariilor aflate în stadiu incipient
  4. Sfaturi privind igiena orală: alegerea unei tehnici corecte de periaj potrivită fiecărui pacient, alegerea periuțelor/pastelor dentare, îndrumări privind utilizarea mijloacelor auxiliare de igienizare (apă de gură, ață dentară, periuțe interdentare sau dușul bucal)
  5. Fluorizare locală – această metodă se face fie prin pensulare, fie prin intermediul gutierelor speciale.

Ce probleme stomatologice putem să prevenim cu profilaxiei dentare?

Din păcate, studiile recente ne arată că peste 50% din populație suferă de afecțiuni gingivale. Fiecare dintre noi avem la un moment dat depuneri de placă bacteriană.

Saliva împreună cu bacteriile și proteinele din gură formează la suprafață, un strat învelitor peste dinții noștrii aproape tot timpul.

Întotdeauna când mâncăm, particule foarte mici (acizi și zaharuri din alimente) vor rămâne în acest strat și vor creea aceste depuneri pe suprafața dentară, care împreună cu bacteriile, conduc la asimilarea plăcii bacteriene.

Deoarece, nu toată placa este îndepărtată cu periuța de dinți, aceasta se întărește și astfel se formează tartrul.

Tartrul este susținut de acumularea de bacterii care provoacă carii dentare și boli ale mucoasei bucale.

Aceste depozite de tartru sunt vizibile cu ochiul liber.

Anumiți excipienți din alimente și băuturi se lipesc de placă sau tartru, astfel dinții se vor colora provocând o respirație urât mirositoare.

Procedura de detartraj cu ultrasunete, periajul dentar profesional, dușul bucal cât și folosirea aței dentare ajută la eliminarea plăcii bacteriene, previne problemele dentare și afecțiunile gingivale mult mai serioase.

Atunci când gingia este sănătoasă, se pliază pe dinte și protejează zona corono-radiculară a dintelui de depunerile de placă bacteriană.

Dacă gingia nu este sănătoasă, această protecție dispare, pentru că aceasta va permite pătrunderea plăcii bacteriene în spațiul dintre gingie și dinte.

În mod normal, gingia este atașată de dinte la doar 1-3 milimetri sub linia gingiei.

Odată cu începerea dezvoltării afecțiunilor gingivale încep să se formeze pungi parodontale, care se umplu cu placă bacteriană, agravând bolile gingiilor și provocând simptome precum respirația urât mirositoare.

Dacă pungile parodontale formate au o adâncime de peste 4 mm, medicul stomatolog vă va recomanda în prima fază, programarea pentru un detartraj.

În timpul detartrajului va îndepărta placa depusă sub gingie, contribuind astfel și la tratarea bolii gingivale.

Pe urmă, în funcție de diagnosticul parodontal, medicul stomatolog specializat în parodontologie, va indica efectuarea unor tratamente pentru tratarea bolii parodontale cum ar fi tratamentul cu laser al parodontozei, operații regenerative parodontale, grefe osoase, aplicarea unor membrane între gingie și os sau o combinație a celor enumerate.

Așadar, pe scurt, recomandăm pacienților noștri, profilaxia dentară, pentru a îndepărta placa bacteriană și depozitele de tartru, pentru reducerea sau îndepărtarea totală a colorațiilor dentare, pentru a menține parodonțiul sănătos și pentru a preveni apariția sau dezvoltarea bolii parodontale.

Ce beneficii ne oferă profilaxia dentară?

Principalele beneficii oferite sunt: 

  • Evitați apariția bolilor gingivale și parodontale
  • Prelungiți viața lucrărilor protetice
  • Vă mențineți sănătatea orală pe termen lung
  • Împrospătează respirația – prin îndepărtarea bacteriilor
  • Se realizează non-invaziv
  • Întotdeauna prevenția este mai puțin costisitoare decât tratamentele afecțiunilor dentare
  • Îmbunătățesc considerabil estetica zâmbetului pacientului prin faptul că dinții sunt mult mai albi și mai curați după igienizare
  • Ajută la identificarea cariilor în stadiu incipient sau a altor afecțiuni.

Placa bacteriana este evidentiata cu ajutorul unui revelator, ce permite observarea stratului de bacterii depus pe structura dentară, atât deasupra liniei gingivale, cât și subgingival. În acest fel, medicul stomatolog va reuși îndepărtarea plăcii bacteriene sau a tartrului, fără afectarea țesuturilor gingivale, oferind maximum de confort pentru pacienți.

Vizitele pentru profilaxie dentară sunt recomandate adulților cel puțin o dată la 6 luni, daca nu are probleme stomatologice.

Frecvența acestor vizite depind de intensitatea acumulării tartrului cât și de timpul și efortul depus de fiecare persoană în parte pentru îngrijirea dinților.

Totodată o contribuție importantă în menținerea unei cavități orale sănătoase o are și starea generală de sănătate, precedată de obiceiurile noastre alimentare.

Dacă observăm că depozitele de tartru se acumulează mai rapid ( de ex: din cauza fumatului sau a consumului de cafea) sau dacă suferiți deja de o boală parodontală, prezentați boli inflamatorii ale țesuturilor gingivale, se recomandă vizita la clinică, mai des, o dată la 3-4 luni.

Pacienții cu implanturi dentare vor beneficia de un pachet de profilaxie special în care detartrajul se realizeaza cu anse de carbon capabile sa igienizeze în jurul implanturilor fără sa le afecteze.

Deasemenea, dacă sunteți cu tratament ortodontic, se recomandă efectuarea igienizării profilactice o dată la 3 luni.

Recomandările specialiștilor noștri 

Numeroase studii au demonstrat în ultimul timp legătura strânsă între bacteriile existente în cavitatea bucală și boli care afectează întregul organism, respectiv bolile sistemice.

Așadar, periajul dentar regulat, precum și utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare precum ața dentară, periuțelor interdentare, dușul bucal sau apa de gură.

Toate acestea ajută la îndepărtarea resturilor de mâncare din spațiile interdentare și subgingivale. Dacă igienizarea orală zilnică este efectuată corect, de cel puțin 2 ori/zi ( dimineața și seara), placa bacteriană va fi îndepărtată și totodată astfel se vor menține gingiile și dinții sănătoși.

aLTugAQR 1656324857

Periajul de seară are o importanță majoră deoarece în timpul nopţii cantitatea de salivă produsă de către glandele responsabile este scăzută.

Fără stimuli, saliva nu se produce.

De aceea, riscul de apariţie al cariilor pe parcursul nopţii creşte.

Deoarece igiena este principala măsură de prevenire a cariilor dentare la toată lumea ceasta trebuie realizată chiar şi la nou-născuţi, prin ştergerea cavităţii bucale zilnic cu o compresă sterilă. Prin acest obicei, copilul va fi obişnuit cu aceasta şi nu va protesta în momentul în care, după apariţia primilor dinţi, părinţii vor fi nevoiţi să-i cureţe prin periaj.

Pe măsură ce copiii cresc, ei își doresc să-şi imite părinţii, refuzând ajutorul lor la periaj, lucru care face ca eficienţa acestuia să scadă, conducând la apariția cariilor.

În ciuda protestelor copiilor, părinţii trebuie să fie fermi şi să supravegheze permanent mijloacele de igienă pentru a fi siguri de rezultat.

Din punctul de vedere al frecvenţei periajului, și la copii este recomandat ca acesta să se efectueze de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, acesta din urmă fiind cel mai important, deoarece în timpul nopţii se creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor cauzatoare de caria biberonului.

Tehnici corecte de periaj.

De regulă, un periaj corect durează cel puţin 2 minute, deși majoritatea oamenilor nu respectă acest timp.

Pentru a vă da seama cât durează periajul, puteți folosi un cronometru.

Pentru un periaj corect, folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul dinților unde sunt prezente obturaţii, coroanelor sau a altor lucrări protetice.

Astfel, vă veți concentra pe fiecare zonă de periaj, după cum urmează:

  • Periaţi suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, pe urmă ale dinţilor de jos
  • Periaţi suprafeţele interioare ale dinţilor de sus, apoi cele ale dinţilor de jos
  • Periaţi suprafeţele ocluzale ale dinților
  • Pentru împrospătarea respiraţiei, este indicat să periaţi şi limba
  • Clătiți de 3-4 ori după efectuarea procedurii de periaj.

Periuţa de dinţi pe care o folosim trebuie să aibă perii moi şi aceasta va fi schimbată o dată la trei luni, poate chiar mai des, în funcţie de necesitate.

Sursa: https://www.verywellhealth.com/dental-prophylaxis-4582989

Rețineți:

Controlul stomatologic periodic se face o dată la șase luni.
Pacienții cu implanturi dentare, cu tratamente ortodontice in curs sau lucrări protetice trebuie să se prezinte mai des la cabinet.
Pentru fumători, este obligatoriu controlul la fiecare trei luni.

Programeaza chiar acum o consultatie in cadrul clinicii noastre si beneficiaza de expertiza unei echipe de specialisti in ingrijirea dintilor !

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.