Tratamentul cariilor dentare – cauze, simptome, prevenire,
Cariile reprezintă zone deteriorate permanent de pe suprafața externă a dinților, care se dezvoltă cel mai frecvent în șanțurile si fosetele acestora. Cariile sunt cauzate de o combinație de factori, inclusiv bacterii din cavitatea orală, gustările frecvente, dulciurile și igiena precară a dinților.
Cariile dentare sunt printre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume. Sunt frecvente în special la copii, adolescenți și adulți în vârstă. Cu toate acestea, oricine are dinți poate avea carii, inclusiv sugarii.
Atunci când cariile rămân netratate, devin mai mari și afectează straturile mai profunde ale dinților, provocând durere severă, infecție și chiar pierderea dinților. Vizitele regulate la stomatologie și obiceiurile bune de igienă orală sunt cele mai bune protecții împotriva cariilor dentare.
Care sunt simptomele unei carii dentare?
Printre cele mai timpurii simptome se numără sensibilitatea dintelui și / sau durerile. Odată ce caria a avansat, aceasta va fi vizibilă sub forma unor pete negre sau albe pe dinți sau a unor găuri pe suprafața dintelui.
PROGRAMARECare sunt cauzele unei carii dentare?
Cariile se dezvoltă în timp, procesul fiind format din câteva etape:
Formarea plăcii dentare. Placa dentară este o peliculă lipicioasă transparentă care acoperă dinții. Se datorează consumului de multe zaharuri și amidon, împreună cu o igienă precară a dinților. Placa rămasă pe dinți se poate întări sub ,sau deasupra gingiilor în tartru. Tartrul face placa mai dificil de îndepărtat și creează un scut pentru bacterii.
Atacul plăcii. Acizii din placa dentară elimină mineralele din smalțul dur exterior al dintelui. Această eroziune provoacă mici deschideri sau găuri în smalț – prima etapă a cariilor. Odată ce zonele de smalț sunt uzate, bacteriile și acidul pot ajunge la următorul strat al dinților tăi, numit dentină. Acest strat este mai moale decât smalțul și mai puțin rezistent la acid. Dentina are tuburi minuscule care comunică direct cu nervul dintelui provocând sensibilitate.
Distrugerea continuă. Pe măsură ce cariile dentare se dezvoltă, bacteriile și acidul își continuă mersul prin canliculele dentinare, ajungând la camera pulpară (pulpa) care conține nervi și vase de sânge. Pulpa devine imflamată din cauza bacteriilor. Deoarece această cameră pulpară este inextensibilă, nervul devine presat, provocând durere.
Factorii de risc care pot promova formarea cariilor includ:
- Localizarea dintelui. Cariile apar cel mai adesea la dinții din spate (molari și premolari), care sunt mai greu de curățat.
- Anumite alimente și băuturi. Alimentele care rămân pe dinți pentru o lungă perioadă de timp – cum ar fi mierea, zahărul, fructele uscate, dulciurile și bomboanele, cerealele uscate și chipsurile – sunt mai susceptibile de a provoca carii decât alimentele care sunt ușor spălate de salivă.
- Periaj inadecvat sau lipsa igienei orale. Dacă nu vă curățați dinții în mod corect, se poate forma placa și pot începe primele etape ale cariilor.
- Fluor insuficient. Fluorul ajută la prevenirea cariilor și poate chiar inversa fazele incipiente ale deteriorării dinților.
- Gura uscată. Substanțele din salivă ajută la prevenirea cariilor prin spălarea alimentelor și a plăcii dentare de pe dinți, cât și la combaterea acidului produs de bacterii.
- Refluxul de acid. Arsurile la stomac sau refluxul gastroesofagian prin acțiunea acida a sucului gastric care ajunge în cavitatea orală, demineralizează smalțul dinților și poate provoca leziuni semnificative ale dinților.
- Obturații sau dispozitive dentare uzate. De-a lungul anilor, obturațiile dentare se pot eroda, acest lucru permite ca placa să se acumuleze mai ușor și o face mai greu de îndepărtat.
Cum pot fi tratate cariile dentare?
La fel ca în cazul oricărei afecțiuni orale, prevenția este primul pas. Poți preveni apariția cariilor prin menținerea unei igiene orale impecabile, respectarea vizitelor regulate la medicul stomatolog și sigilanții. Odată ce caria s-a format, opțiunile de tratament includ obturațiile (plombele), care implică îndepărtarea părții afectate de carie, sterilizarea zonei și refacerea dintelui afectat cu un material compozit (plombă).
Dacă dintele a fost afectat la nivel profund, provocând infecții și alte complicații, tratamentele disponibile vor fi mai complexe, începând de la tratamente endodontice, devitalizarea dintelui, aplicarea unor coroane sau – în cazuri extreme – extracția.
Asigurați-vă că faceți vizite regulate la medicul stomatolog pentru a putea preveni, depista și trata încă din stadii incipiente eventualele probleme de sănătate orală.
PROGRAMARE