Implant dentar- Informații utile

p4DRYVoB 1588863496

Implantologia orala este acea specialitate chirugicală ce are rolul de a înlocui dinţii lipsă sau grav deterioraţi, în condiţii de siguranţă.

Un implant dentar este o piesă din titan având forma de șurub, în general, în scopul a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, acolo unde dintele sau dinții naturali lipsesc.

Tratamentul cu implant dentar presupune un examen clinic amănunțit, atât local cat şi general, investigații atente, analize de sânge şi investigații radiologice/ tomografie dentară. Pe baza acestora poate fi stabilit diagnosticul ce conduce la tratamentul corect.

Etapele terapiei implanto-protetice

1. Etapa chirurgicală de inserare a implantului propriu-zis.

2. Etapa protetică de descoperire a implantului, înfiletare a bontului protetic tronconic şi aplicarea coroanei sau lucrării dentare definitive, la un interval de 2-6 luni de la implantare, timp în care, daca e necesar şi medical posibil se găsesc soluții de protezare provizorie (punte fixă sau proteză mobilă) – pentru estetică și alimentație moale.

Înainte de etapa chirurgicală se impune asanarea cavității bucale și tratarea cariilor și inflamației gingivale, pentru a avea o cavitate orală curată, pregătită să suporte un implant dentar.

Pacientul trebuie instruit în privința îngrijirii implanturilor dentare şi asupra vizitelor regulate de întreținere la medicul stomatolog.

În condiții de bună aplicare și întreținere, statisticile de implantologie orală, la nivel International cât şi din practica noastră clinică, indică o rata de succes între 95%-98% la 10 ani de la aplicare.

Beneficiile implantului dentar

  •  Lucrările dentare ancorate pe implanturi sunt fixe, redând confortul şi o creştere a calităţii vieţii.

  • Dinții vecini spațiului rămas după extracție nu vor mai fi suprasolicitați, nu vor mai migra și nici nu vor trebui șlefuiți, păstrându-se astfel integritatea acestora.
  • Dinții antagoniști (pereche) celor înlocuiţi prin implanturi dentare nu vor mai egresa, extruda, păstrându-se, astfel, dimensiunea verticală de ocluzie (felul în care se închide gura).
  • Osul, pus în sarcină, nu se va mai resorbi, fiind menținută dimensiunea de dinaintea pierderii dinților.
  • Lucrările dentare ancorate pe implanturi refac cu succes toate funcțiile dinților naturali.

Riscuri cu caracter general

  • Nu este recomandată inserția implanturilor dentare pacienților aflați sub radioterapie sau tratament cu citostatice.

  • Pacienții cu diabet zaharat necompensat (care nu urmează un tratament şi au glicemia în afara limitelor normale) pot avea un grad de reușită mai scăzut.

  • Bruxismul (scrâșnitul incontrolabil/ involuntar al dinților) poate periclita rezistența implanturilor în os.

  • Fumătorii au un grad de risc de pierdere a implanturilor dentare, mai mare decât nefumătorii.

  • Igiena precară va determina apariția periimplantitei, care poate duce la pierderea prematură a implanturilor dentare.

Riscuri cu caracter specific

  • După extracția dinților, dacă va fi nevoie, vindecarea țesuturilor poate dura între 6 și 12 săptămâni;

  • Între inserția părții radiculare (implantul propriu zis) și aplicarea coroanei dentare definitive trebuie respectată o perioada de 2 luni sau 6 luni (după caz), necesară osteointegrării (vindecării depline a osului în jurul implantului), cu sau fără lucrare provizorie.

  • Dacă intraoperator sau postoperator nu au fost respectate normele de igienă și cele de profilaxie, există riscul contaminării plăgii, implicit apariția periimplantitei care va determina pierderea implantului.

  • Costul poate fi un inconvenient al acestei manopere, dar raportat la beneficii și longevitate, implantul dentar este soluția cea mai modernă şi eficientă.

Alternative

  • Atunci când lipsește un dinte sau un număr restrâns de dinți, aceștia pot fi înlocuiți clasic prin punte dentară, aceasta presupunând  șlefuirea dinților vecini, sau proteze mobilizabile (parțiale) care din păcate prezintă unele dezavantaje.
  • Atunci când lipsesc un număr mare de dinţi sau chiar toți dinții, alternativa e reprezentată de protezele mobilizabile (parțiale) sau mobile (totale).

O bună colaborare între medic și pacient, respectarea protocoalelor medicale, a instrucțiunilor de întreținere și a controalelor periodice (la 6luni) vor duce la succes terapeutic și o rată crescută de rezistență.

Având în vedere ratele ridicate de succes, lucrările pe implanturi sunt variantele de substituire a dinților naturali tot mai folosite și eficiente.

Pentru mai multe informaţii, cu întrebări şi răspunsuri despre implanturi, accesați articolul următor.

Îţi oferim expertiza noastră de peste 10 ani în domeniul implantologiei orale moderne, pentru un implant dentar reuşit, cu o durată de viaţă îndelungată.

TE AŞTEPTĂM ÎN CÂMPINA, LA CLINICA

PRODENT DR. GRUIA.

Programeaza-te acum la o consultatie !

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Programează-te online
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Powered by
pop up website implant dentar copy