Dupa cat Timp de la Extractie se pune Implant?

0bBuPK8z 1649389956

Cuprins:

1. De ce merita sa alegem un implant dentar?

2. Principalele cauze de pierdere a dintilor sunt:

3. Ce se poate intampla daca plasam mult prea tarziu un implant ?

4. Care sunt avantajele si dezavantajele inserarii imediat dupa extractie ?

5. Care este cel mai bun moment pentru insertie daca aceasta nu s-a facut in momentul extractiei?

6. Care sunt etapele de tratament?

7. Ce trebuie sa facem in perioada de recuperare?

De ce merita sa alegem un implant dentar?

Implantul dentar reprezinta varianta optima de protezare sau mai concret spus de inlocuire a unui dinte/grup de dinti absenti.

Tratamentul in sine se realizeaza cu sacrificii minime ale tesurilor inconjuratoare, dar mai ales nu presupune interventia asupra dintilor vecini spatiului edentat.

Este important sa subliniem faptul ca atunci cand dorim sa ,,inchidem” un spatiu printr-o punte dentara trebuie sa intervenim prin slefuire si asupra dintilor vecini acestuia.

Deci un sacrificiu dentar in plus, ce necesita in anumite cazuri inclusiv scoaterea nervului acestor dinti.

Pe langa acest sacrificiu un numar mai mic de dinti vor suferi fortele masticatorii a unui numar mai mare de dinti si astfel pe termen lung implantarea acestora va avea de suferit.

Nu in ultimul rand igienizarea la acest nivel (corpul de punte ce inlocuieste dintii lipsa) este dificil de realizat si contribuie la inflamarea gingiei.

In acest moment exista o gama variata de implanturi si accesorii atasate acestora, pretabile pentru orice situatie si orice buget, astfel incat oricine poate beneficia de acest tip de tratament si avantajele aferente aplicarii sale.

Principalele cauze de pierdere a dintilor sunt:

Caria dentara si complicatiile acesteia.
O carie netratata poate conduce la necesitatea unui tratament de canal. Un tratament de canal amanat poate duce la pierderi mari de structura dentara si poate avea ca si consecinte pierderea dintelui.

Traumatismele
Cel mai frecvent se produc in zona frontala. Pot fi de tipul fracturilor, cand un fragment de dinte se mai mentine pe arcada- dar de cele mai multe ori este irecuperabil sau pot avea loc avulsionari complete.

Boala parodontala
Apare ca urmare a actiunii unor bacterii deosebit de agresive care ataca legatura dintre dinte si os, duc la rezorbtia osului si expunerea radacinii dintilor. In stadii mai avansate apare mobilitatea dintilor si netratata duce la pierderea acestora.

Ce se poate intampla daca plasam mult prea tarziu un implant ?

Amanarea momentului inserarii unui implant aduce cu sine o serie de complicatii ce vor face dificila rezolvare protetica ulterioara:

– In absenta stimularii de catre fortele masticatorii osul alveolar se resoarbe, altfel spus inaltimea si grosimea sa se micsoreaza.  Astfel daca se va dori inserarea unui implant in acest context va fi necesara o aditie osoasa pentru a creste oferta osoasa.

– In cazul zonei maxilare din apropierea sinusului maxilar, in cazul unor dinti lipsa la acest nivel, resorbtia osului va creste apropierea de aceasta cavitate umpluta cu aer si pentru inserarea unui implant pe langa aditia osoasa va fi necesara si o procedura suplimentara numita ,,sinus lift”- practic ridicarea mucoasei sinusale si aditia de os nou pentru a creea o zona favorabila inserarii unui implant.

– Dintii vecini spatiului edentat vor migra atat in plan vertical, cat si in plan orizontal catre spatiul gol. Cu cat modificarile de pozitie sunt mai pregnante creste necesitatea unor tratamente de canal pe acesti dinti in scopul carectarii axelor lor si pentru realizarea unei muscaturi functionale si a unui spatiu adecvat inserarii implanturilor.

Care sunt avantajele si dezavantajele inserarii imediat dupa extractie ?

In anumite situatii este posibila inserarea unui implant imediat dupa extractia dentara si are o serie de avantaje:

– Se reduce numarul interventiilor chirurgicale la una singura;
– Pacientului este supus unui singur „traumatism”;
– Se reduce durata tratamentului;

– Estetica imediata, in situatiile in care implantul se poate incarca- adica i se aplica o coroana provizorie, la scurt timp dupa inserare (cel mai frecvent in zona flontala)

Nu este o solutie viabila in urmatoarele situatii:

– Osul are o densitate redusa, grad mare de porozitate

– Defectul osos rezultat in urma extractiei este prea mare

– Dintele extras are o infectie mare de jur imprejur

– Exista modificari osoase patologice

– Sunt prezente afectiuni sistemice ce contraindica inserarea implanturilor

Care este cel mai bun moment pentru insertie daca aceasta nu s-a facut in momentul extractiei?

Atunci cand implanturile nu se pot insera imediat dupa extractia dintilor este indicata asteptarea unei perioade de vindecare si refacere osoasa.

În mod ideal, implanturile se recomanda a fi inserate la 3-4 luni de la extracție, pana la un maxim de 6 luni.

Aceasta perioada este necesara pentru vindecarea completa a osului astfel incat implantul sa fie inserat fara riscuri intr-o structura osoasa de calitate.

Cu cât trece mai mult timp de la extractie, cu atât va fi mai puțin os. Se instaleaza procesul de atrofie osoasa, iar dimensiunile ofertei osoase se reduc considerbil, facand dificila inserarea calitativa a implanturilor.

Care sunt etapele de tratament?

1. Consultul initial

In aceasta etapa pe baza analizei unei radiografii  tridimensional (CT), se vor stabili numarul implanturilor necesare, dimensiunea, eventuala nevoie a unor aditii oasoase sau de proceduri suplimentare (sinus lift).

De asemenea se cere pacientului o serie de analize specifice.

2. Inserarea implanturilor in os

Implantul are trei componente, partea ce se insera in os si corespunde radacinii unui dinte, bontul sau partea de lagatura dintre implant si coroana si coroana propriu-zisa. In aceasta etapa se insera partea ce corespunde radacinii.

Sub anestezie implantologul va introduce implantul în os apoi acesta va fi acoperit de gingie ce va fi suturata.

Firele de sutura se vor indeparta dupa 10 zile cand gingia se va vindeca. Cu aceasta ocazie medicul realizeaza si un control al zonei de interventie.

3. Descoperirea implantului

După perioada de vindecare indicata, implant se descopera prin incizia gingiei cu care a fost acoperit, ulterior la nivelul sau se aplica o capa de vindecare, adica un conformator pe baza caruiea gingia se va vindeca lasand loc pentru aplicarea coroanei de ceramică.

Vindecarea are loc în câteva zile (10-14 zile).

4. Aplicarea coroanei dentare

Se indeparteaza capele de vindecare, se aplica bonturile protetice- elementele de legatura, urmate de aplicarea coroanelor propriu-zise. Acestea pot fi insurubate sau cimentate.

Ce trebuie sa facem in perioada de recuperare?

Dupa inserarea implanturilor, indiferent de numarul acestora, exista o serie de reguli ce trebuie respectate in scopul unei vindecari usoare si rapide:

1. tratamentul medicamentos recomandat de către medic, ce presupune administrarea unui antibiotic si a unui antiinflamator.

2. alimentatia: se recomanda consumul de alimente lichide sau semisolide

3. igiena orala riguroasa: deosebit de importanta mai ales în perioada de vindecare, cand cavitatea orală trebuie sa fie curată pentru a preveni riscurile apariției unor infecții.

4. controale stomatologice periodice pentru monitorizarea atenta a vindecarii si integrarii.

Programeaza-te la un consult si vino sa vezi care este momentul oportun pentru implant !

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Programează-te online
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Powered by
pop up website implant dentar copy