Care sunt principalale avantaje ale implanturilor dentare?
Implantul dentar reprezinta solutia cea mai fiabila de inlocuire a unui dinte lipsa, a unui grup de dinti lipsa sau chiar al tuturor dintilor de la nivelul unei arcade dentare.
Principalele avantaje ale acestui tip de tratament sunt:
- Inlocuirea dintilor lipsa fara sacrificarea dintilor vecini spatiului edentat. In mod traditional lipsa unui dinte se rezolva in majoritatea cazurilor prin aplicarea unei punti.
Procedura presupune slefuirea dintilor vecini spatiului ,,gol”, de multe ori acestia neprezentand o patologie anume. In multe cazuri era necesara chiar devitalizarea lor, adica scoaterea nervului pentru a preveni posibile complicatii, caz in care ar fi trebuit schimbata puntea cu totul. Prin aplicarea implanturilor raportul cost/beneficiu este optim.
- Recapatarea functiei masticatorii
- Recapatarea esteticii, in special in zona frotala, unde prin metodele clasice de protezare estetica se obtine cu o mai mare dificultate.
- Eliminarea componentei mobile. Prin inserarea implanturilor, ,,dintii” inlocuiti vor fi ficsi. Nu se mai pune problema protezelor mobile, dificil de purtat si utilizat.
- Restabilirea functiei sociale este mult mai facila, in special prin dintii ,,ficsi”.
Cum decurge o sedinta de tratament ?
Procedura de inserare a implanturilor dentare incepe cu realizarea anesteziei. In majoritatea cazurilor aceasta se realizeaza doar local, dar in anumite situatii se poate realiza si anestezie intravenoasa.
Odata anestezia instalata, medicul chirurg va realiza incizia gingiei, urmata de decolarea acesteia pentru descoperirea osului si realizarea la acest nivel a orificiilor in care se vor insera implanturile.
In aceasta etapa exista doua proceduri aditionale:
- Aditia osoasa, necesara atunci cand nu exista suficienta oferta osoasa
- PRF( Platelet Rich Fibrin), procedura utilizata pentru grabirea vindecarii. Aceasta presupune recoltarea unei eprubete de sange – recoltarea se realizeaza la inceputul sedintei de tratament, urmata de centrifugarea acestuia. Din plasma obtinuta se realizeaza membrane ce vor fi aplicate la nivelul implanturilor, grabind integrarea acestora.
- Dupa inserarea propriu-zisa a implanturilor medicul va sutura gingia deasupra lor. Cu aceasta procedura sedinta de tratament se incheie. Pacientul primeste apoi indicatiile post-operatorii. Firele se scot dupa minim 10 zile de la interventie.
- Urmeaza o perioada de asteptare de 4-6 luni, timp in care are loc osteointegrarea implanturilor.
Cate implanturi se pot insera intr-o sedinta?
Am putea afirma ca numarul de implanturi dentare ce pot fi inserate intr-o sedinta este proportional cu numarul dintilor lipsa ce trebuie inlocuiti.
Procedura se realizeaza sub anestezie locala, chirurgul asigurandu-se ca ,,amorteste” foarte bine gingia si osul pentru a nu exista niciun discomfort in acest sens.
Astfel se pot insera unul sau mai multe implanturi cu localizari diferite sau chiar la nivelul unei intregi arcade- prin procedeul numit fast&fixed.
Principala diferenta o constituie timpul de realizare al acestor proceduri, cu cat numar de implanturi de aplicat este mai mai mare cu atat se prelungeste si timpul interventiei.
Ce complicatii pot aparea?
Cea mai frecventa complicatie post-operatorie este perimplantita. Practic tesuturile din jurul implantului inserat se inflameza si impiedica integrarea acestuia. Principala cauza de aparitie a perimplantitei o reprezinta infectia.
Semnele ce indica aceasta complicatie sunt:
- durerea persistenta, ce creste in intensitate de la o zi la alta in loc sa scada.
- durere care cedeaza pentru o scurta perioada numai dupa administrare de analgezice puternice.
- durere persistenta insotita de o senzatie de pulsatie/zvacnire
- in zona operatiei gingia este rosie, marita de volum, insotita de secretii
- cresterea temperaturii peste 37,0–37,5 °C
In toate aceste situatii se recomada contactarea medicului pentru control.
De ce poate sa apara durerea in timpul interventiei ?
Orice procedura de inserare de implanturi se realizeaza obligatoriu cu anestezie.
Aceasta poate fi doar locala, dar in anumite situatii – pacienti anxiosi, interventii mai complicate, se poate realiza si anestezie intravenoasa – sedare constienta sau chiar anestezie generala.
Astfel cu o anestezie corespunzatoare durerea in timpul interventiei nu ar trebui sa apara, procedura realizandu-se fara disconfort.
Situatiile exceptionale cand poate sa apara durere si in timpul interventie sunt:
- Pacientul metabolizeaza foarte repede anestezicul utilizat, caz in care este necesara completarea periodica a aneteziei
- Apropierea de o structura nervoasa, foarte rar insa, inserarea implanturilor realizandu-se pe baza unor masuratori riguroase pe baza unui computer tomograf.
De ce poate sa apara durerea in perioada de vindecare?
Dupa o interventie de inserare de implanturi dentare este normal sa apara un disconfort, cel mai frecvent manifestat prin durere.
Intensitatea durerii este variabila in functie de fiecare organism, fiecare persoana avand un grad de toleranta specific.
Insa acest disconfort este temporar, de ordinul zilelor si se mentine sub control prin medicatia prescrisa post-operator de catre medic.
Cel mai frecvent durerile in perioada de vindecare apar in cazul nerespectarii indicatiilor date de medicul chirurg:
- Nu se mentine o igiena corespunzatoare, caz in care gingia se inflameaza si este afectat procesul de osteointegrare al implantului
- Nu se renunta la abiceiuri vicioase precum fumatul
- Nu sunt respectate sedintele de control
Cum ne recuperam intr-un mod mai rapid?
Durata perioadei de vindecare este variabila pentru fiecare pacient in parte. Insa aceasta poate fi scurtata prin respectarea indicatiilor oferite de catre medic inainte de interventie, dar si in urma interventiei:
- Inaintea interventiei se recomanda o asanare a cavitatii orala sau altfel spus, o curatare riguroasa a acesteia: igienizare profesionala, tratarea bolii parodontale daca aceasta este prezenta, extractia dintilor irecuperabil, tratarea cariilor simple si complicate, refacerea tratamentelor de canal. Pe un ,,teren” curat vindecarea este mult mai rapida.
Dupa interventie se recomanda respectarea medicatie date de medic:
- antibiotic si antiinflamator, mentinerea de gheata/comprese reci pentru evitarea umflarii zonei respective, alimenatie semi-lichida si la temperature camerei in primele zile, mentinerea unei bune igiene
- periaj utilizand periute cu peri moi in zona suturii, folosirea de apa de gura cu acid hialuronic ce favorizeaza regenerarea tesuturilor, respectarea controalelor.
Vino la o consultatie si hai sa stabilim impreuna planul corect de tratament pentru tine !
Completeaza mai jos datele tale si te vom contacta in cel mai scurt timp pentru a stabili impreuna programarea.