Cum se pun Fatetele Dentare?

zMv4UjWy 1653099868

Care este rolul acestora?

Fațetele dentare sunt învelișuri subțiri care sunt concepute pentru a acoperi suprafața frontală a dinților pentru a îmbunătăți aspectul estetic al acestora.

Acestea sunt lipite cu un ciment/adeziv special de partea din față a dinților (vestibular) schimbându-le culoarea, forma, dimensiunea chiar si lungimea.

De ce trebuie să alegem aceste fatete pentru un zâmbet perfect?

Prin acest tratament, pacienții pot beneficia de corectarea unor imperfecțiuni de ordin estetic ale zâmbetului precum modificarea formei și a dimensiunii dinților naturali, grosimea inestetică la nivelul dintelui și uniformizarea culorii sau albirea dinților.

Plus că, astăzi, în ajutorul esteticii dentare vine tehnologia Digital Smile Design, care permite previzualizarea rezultatului final al tratamentului cu fațete, încă de la prima ședință, astfel încât fiecare fațetă dentară să fie perfect compatibilă cu fizionomia dvs.

După modul de aplicare se clasifică în 2 categorii:

Fațete dentare clasice și fațete dentare no-prep.

Fațete dentare clasice (prep)

Acestea se cimentează în urma preparării smalțului printr-un grad minim-invaziv de șlefuire asupra dintelui.

Șlefuirea smalțului dentar se face deseori prin simpla creare de șanțuri în smalț, sau prin crestarea ușoară a smalțului dentar.

Șlefuirea se face cu anestezie locală, sau fără, în funcție de preferința pacientului.

Fațetele dentare no-prep

Acestea vor fi lipite direct pe suprafața vestibulară a dintelui, fără șlefuirea prealabilă.

Un avantaj major al fațetelor no-prep este că oprește apariția sensibilității dentare ce ar putea fi cauzată uneori de îndepărtarea smalțului dintelui.

Dimpotrivă, dacă există o eroziune a smalțului, fațeta dentară Emax (realizată din ceramică din sticlă) reprezintă o protecție pentru dintele natural de mediul acid din cavitatea bucală și al altor factori externi. În ambele situații, după evaluarea și pregătirea dintilor, urmează etapa de cimentare.

Un adeziv special este aplicat direct pe fațeta dentară, care apoi este lipită pe dinte. Medicul stomatolog va folosi, apoi, o lumină specială pentru a activa substanțele chimice din acel adeziv, astfel încât acesta să se întărească foarte repede. Etapa finală implică îndepărtarea excesului de adeziv, verificarea ocluziei și efectuarea ultimelor modificări necesare.

Aspectul translucid (parțial transparent) al ceramicii ajută ca aceste lucrări protetice să fie greu de deosebit de dintele natural.

Cine este candidatul ideal pentru acest tratament?

Fațetele dentare sunt recomandate persoanelor care se regăsesc în următoarele situații:

  • Când dinții naturali prezintă fisuri sau sunt ciobiți
  • Când există diastemă (strungăreață)
  • Când dinții au mici defecte sau pete de culoare
  • Dinții au o formă neregulată
  • Procedurile de albire dentară nu ne oferă rezultatele dorite.

Toate aceste motive contribuie la un zâmbet mai puțin plăcut, motiv pentru care mulți pacienți ajung să apeleze la acest tratament pentru a obține încrederea de care au nevoie și un zâmbet perfect.

Care sunt etapele care trebuie parcurse în realizarea tratamentului cu fațete dentare?

Etapa 1. Evaluarea pacientului și planificarea tratamentului

Primul pas în această etapă presupune vizita la cabinetul medicului stomatolog și stabilirea obiectivelor pe care doriți să le atingeți.

În timpul acestei consultații, medicul va examina starea de sănătate a cavității bucale, pentru a fi sigur că tratamentul cu fațete dentare rămâne o soluție viabilă.

Dacă totul decurge conform așteptărilor, medicul stomatolog va discuta cu dvs toate informațiile despre procedură, precum avantajele, dezavantajele, beneficii și unele riscuri dacă e cazul.

Cel mai probabil, va recomanda unele radiografii dentare, pentru a examina în detaliu cavitatea orală și dinții.

Etapa 2. Pregătirea dinților. Doar în cazul fațetelor prep.

Medicul va pregăti dinții care urmează a fi fațetați.

Pe urmă, este prelevată amprenta digitala, un pas esențial pentru confecționarea modelului care imită perfect coroana dentară (structura vizibilă) și periodonțiul (structura de susținere).

Tehnicianul dentar va prelua amprenta și va păstra legătura cu medicul stomatolog pentru confecționarea fațetelor.

La finalul etapei, pacientului i se aplică fațete din compozit (provizorii) ce simulează forma celor definitive, pentru a proteja astfel suprafețele deja prelucrate.

Etapa 3. Cimentarea fațetelor. Rezultatul final al tratamentului

Sunt probate direct pe dinții pacientului, evaluându-se astfel rezultatul final, iar dacă toate aspectele sunt îndeplinite, după curățarea suprafeței dinților, cele ceramice se vor cimenta direct pe dinți cu ajutorul unor adezivi speciali similari cromatic cu structurile de bază.

Este important ca fațetele să fie perfect adaptate, întrucât există riscul retenției de alimente și pe urmă dintele se poate inflama.

Medicul stomatolog, pe tot procesul tratamentului, va urmări ca pacientul să aibă nu doar niște fațete care arată bine din punct de vedere estetic, ci să fie și funcționale.

Bineînțeles, cea care va avea nevoie de o perioadă de timp pentru adaptare este gingia, dar acest lucru se va întâmpla foarte repede dacă procesul a fost făcut corect și minuțios.

Aceasta are nevoie de puțin timp pentru a se coborî înapoi frumos pe fațetă.

Cum îngrijim fațetele dentare? Sfaturile și recomandările noastre

Rutina de îngrijire a danturii după finalizarea tratamentului cu fațete dentare nu este diferit față de cel obișnuit.

Trebuie să ne asigurăm că vom face periajul dentar de minim două ori pe zi, utilizarea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal.

De asemenea, pentru a fi siguri că noul zâmbet rămâne luminos și sănătos pe termen lung este important să vă programați la controalele periodice și ședințele de profilaxie, conform indicațiilor medicului coordonator.

Totodată, este esențial de reținut faptul că fațetele dentare care s-au spart și ciobit nu se prea pot repara, deci este indicat să evitați consumul de alimente colorate intens direct pe dinți (afinele, sfecla) sau măcar să fim atenți să ne spălăm pe dinți imediat după consum.

Dacă suferi de bruxism, este absolut necesar să porți o gutieră pe timpul nopții.

Această afecțiune se manifestă printr-o presiune exercitată direct pe dinți, care se declanșează fără să ne dăm seama, deci ar fi bine detectăm timpuriu dacă suferim de bruxism, pentru a preveni fisurile dinților sau a fațetelor.

Putem afirma, deci, că fațetele dentare reprezintă soluția cea mai rapidă de a obține și păstra pe termen lung un zâmbet cât mai estetic și pe placul nostru.

Tratamentul care constă în fațetarea dinților este o variantă mai rapidă și mai puțin invazivă, decât opțiunea unui tratament cu coroane dentare, unde pierderea de țesut dentar este mai mare. Afla costul fatetarii dentare!

Programeaza acum o consultatie si vino sa construim impreuna un zambet perfect intr-un timp cat mai scurt !

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Programează-te online
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Powered by

București

Câmpina

phone call (7)
whatsapp (2)
phone call (7)
whatsapp (2)